Type 3

Naast de eerder besproken type 1 en type 2 stekkers, is er zelfs nog een type 3. De type 3 wordt voornamelijk toegepast in Italië en Frankrijk. Het grote verschil met de type 2 is dat er een schuifje voor de gaten van de contrastekker zit. Dit schuifje is tegenwoordig ook tevinden in wandcontactdozen en is daar voorgeschreven door de EU. Wellicht dat het peuters verhindert breinaalden (bestaan die nog?) in de stopcontacten te steken, maar tegelijkertijd maakt het vaak ook moeilijker de stekker in het stopcontact te krijgen.

Kanzlerin auf Elektro Moped

De Mennekes stekker (type 2) is door een Duits bedrijf met dezelfde naam ontwikkeld. Het ontwerp is patentloos en er hoeven door andere bedrijven geen royalties betaald te worden. Dit was één van de voorwaarden om mee te dingen naar de “Europese” standaard. In de Zuid Europese (industrie) landen is dit met lede ogen bekeken en, met als argument het ontbrekende schuifje, een nieuwe Type 3 stekker ontwikkeld. De plug is ontwikkeld door de EV Plug Alliance.

Type 3 EV Alliance plug
Type 3 EV Alliance plug

Uiteindelijk lijkt de Type 2 variant ‘gewonnen’ te hebben en is de EV Plug Alliance opgehouden te bestaan. De website is gesloten (http://www.evplugalliance.org/). Een goed overzicht vind je hier: https://en.wikipedia.org/wiki/IEC_62196 (Engelstalig)