Een nieuwe stekker

Voor het opladen van elektrische en plug-in hybride auto’s is een nieuwe stekker bedacht. Of eigenlijk beter geformuleerd; er zijn maar liefst 3 nieuwe stekkers ontworpen. Waarom eigenlijk? Voldeden de gangbare stekkers niet? Voordat we deze vraag beantwoorden, zullen we eerst wat details over deze “gangbare” stekkers leveren.

De stekkers die het gevraagde vermogen kunnen leveren zijn beschikbaar en worden sinds jaren succesvol in de bouw en industrie toegepast. Ook worden deze stekkers in havens gebruikt als walstroomvoorziening voor boten. Daarmee bewijzen deze stekkers dat ze veilig en betrouwbaar zijn. Het gaat hier om de  CEE stekkers en zijn leverbaar in 1 fase 16 ampère, 3 fase 16 ampère en 3 fase 32 ampère.

De eerste variant, 1 fase 16 ampère is bij sommige mensen bekend als de “Campingstekker”. De CEE stekkers zijn zo ontworpen dat zij de stromen ook minimaal 6 uur continue kunnen leveren. De contanten zijn van dik koper en de behuizing is robuust en kan op slechts één manier aangesloten worden. Daarmee zouden deze stekkers toch kunnen voldoen als laadstekker voor een elektrische auto?

Twee CEE stekkersmet 5 polen naast elkaar. De 16 ampère variant is kleiner dan de 32 ampère versie.
De maat van een 5 polige CEE stekker bepaald het maximale ampèrage.
productfoto camping stekker CEE 3 polig stekker
1 fase 16 ampère stekker

De CEE stekker heeft een aantal eigenschappen die hinderlijk zijn. Zo is de 1 fase 16 ampère niet uitwisselbaar met de 3 fase 16 ampère. Voor iemand die 1 fase wil laden bij een 3 fase CEE contact, zal met een verloop stekker moeten werken. (technisch gezien is het absoluut acceptabel om slechts 1 van de 3 fasen te benutten.) Het zelfde geldt voor 3 fase 16 of 32 ampère. De stekkers lijken het zelfde, maar de 32 ampère is groter dan de 16 ampère. Iemand die 16 ampere wil laden bij een 32 ampère contact moet dus ook met een verloopstuk werken. Kortom de vormfactor van CEE maakt het werken met verloopstukken nodig of dwingt de aanbieder (laadpaalfabrikant) verschillende aansluitingen te bieden.

Een auto met (grote) batterijen biedt (in de toekomst) mogelijkheden voor het terugleveren. Een visie is dat alle auto’s op de parkeerplaats van een ziekenhuis kunnen dienen als noodstroomvoorziening tijdens een stroomstoring. De consequentie is dat de laadkabel dus moet voorzien in stroom in twee richtingen. Dit is voor de CEE stekkers absoluut ondenkbaar. Bij stroom in de verkeerde richting staat er spanning op contacten die je makkelijk kan aanraken en waardoor je dus blootgesteld kunt worden aan elektrische schokken. De nieuwe stekker(s) voor de elektrische auto moeten dus voldoen aan de volgende eisen:

Verschillende fabrikanten hebben de handen ineengeslagen om de nieuwe stekker te ontwikkelen. Dit heeft geleidt tot drie stekkers handig aangeduid als type 1, 2 en 3. De verschillen tussen type 1 en 2 worden hier belicht. De Type 3 stekker, welke voornamelijk in Frankrijk en Italië wordt toegepast.