Laadkabel met het juiste vermogen kiezen

Het selecteren van de juiste laadkabel hangt van vele factoren af. De twee belangrijkste parameters zijn:

  • Uw auto, of eigenlijk de lader in uw auto en
  • Uw laadsituatie.

Auto

Een elektrische (en plug-in hybride) auto wordt geleverd met een lader om de batterijen op te laden. Deze lader heeft een bepaald vermogen, welke weergegeven wordt in kilowatts. Hoe meer kilowatts, hoe sneller de batterijen weer opgeladen zijn. Voor de aanschaf van de laadkabel kiest u een laadkabel die overeenkomt met de laadcapaciteit van de lader in uw auto …tenzij…

Laadsituatie

Waar laadt u uw auto op? Is dat thuis, op uw werk of bij openbare laadpalen in de stad? Stel dat u altijd thuis oplaadt. Uw laadstation thuis heeft ook een bepaald vermogen (wederom in kilowatts). Idealiter is dit gelijk aan het vermogen van de lader in uw auto. Op dit moment kopen veel mensen een auto en kiezen daar een bijpassend laadpunt bij. Over een aantal jaren wanneer auto’s ingeruild gaan worden, of u verhuist, zal het vaker voorkomen dat het vermogen van laadpaal en autolader niet overeenkomen. Ook kunnen de (maandelijkse) kosten van de netaansluiting (uw verbinding met de energieleverancier) een overweging zijn om een lager capaciteit laadpunt aan voor thuis te schaffen.

Maar welke laadkabel kiest u nu?

Als het vermogen van uw laadpaal thuis hoger is dan uw auto, adviseren wij een laadkabel die een vermogen kan transporteren wat overeenkomt met uw auto. Als uw laadpunt thuis een kleiner vermogen heeft dan uw auto dan hangt het sterk af van hoe vaak u ook op andere locaties laadt en hoelang u daar bent. Mocht u geregeld ook bij “vreemde” palen laden, dan adviseren wij wederom een laadkabel die overeenstemt met uw autolader. Laadt u bijna uitsluitend thuis of, als u buiten laadt, heeft u dan ruim de tijd? In dat geval kunt u overwegen een laadkabel te kopen die gelijk is aan het vermogen van uw laadpunt thuis. Dit is dan vaak een goedkopere kabel.

Toelichting en advies

Wilt u een nadere toelichting, of uw specifieke situatie bespreken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder.